Den ofte oversete faktor i forhold til vægttab …….og generel sundhed :-)

Måske du kender en person, der har en “naturligt høj forbrænding”? Hende/ham der kan umiddelbart kan spise hvad som helst uden at tage på. Det er det ofte en simpel forklaring på:

De er mere aktive!

Hvordan det?

Vores samlede energiforbrug udgøres af 4 komponenter:

  1. Basalstofskiftet
  2. Termisk effekt af fødevarer (TEF)
  3. Energiforbrug ved træning (EAT)
  4. Energiforbrug ved anden aktivitet end træning (NEAT)

Basalstofskiftet er den energi der bruges på vores basale biologiske processer og udgør typisk 60-70 % af vores samlede energiforbrug.

Termisk effekt af fødevarer (TEF), er det energiforbrug vi bruger ved fordøjelse og optagelse af mad. Det er forskelligt fra kilde til kilde. For eksempel er energiforbruget ved omsætning af fedtog kulhydrat forholdsvis lavt, omkring 5-15 % af energiindholdet i kulhydrat, og 2-3 % i fedt. For protein er den væsentligt højere: Der forbruges mellem 20 til 35 % af proteins energiindhold under omsætningen i kroppen. Det betyder kort sagt, at det koster mere energi at omsætte protein end kulhydrater og fedt. Derfor kan et højt proteinindtag kan være en rigtig god idé under et vægttab.

Energiforbruget ved træning (EAT) er den energi vi bruger på træning og motion. Denne afhænger af person og typen af træning, men udgør typisk 15-30 % af det samlede energiforbrug. Det kan dagligt være på op til 1000 kcal for personer som er meget fysisk aktive.

Energiforbruget ved anden aktivitet end træning (NEAT) udgøres af al aktivitet som ikke betegnes som træning. Det er alt fra at gå og stå, til at arbejde, lave mad, lege med børnene, gøre rent, cykle til arbejde, osv.  NEAT er i stillesiddende personer omkring 15 %, men helt op mod 50 % (eller måske endda mere) af det daglige energiforbrug i aktive individer.

Der kan være op til 2000 kaloriers forskel i NEAT mellem personer af samme størrelse. NEAT er derfor en ret potentiel faktor at skrue på i forhold til ønske om vægttab.

Bevægelse eller daglig aktivitet er ligeledes vigtig i forhold til generel velbefindende og for at holde vores hjerne skarp! Det har jeg skrevet et blog indlæg om her: “Spiser du din egen hjerne?”

Dermed ikke sagt at træning ikke er vigtig! For det er det. Men hvis ønsket er vægttab og generel velbefindende, så er NEAT vigtig.

Hvordan kan man øge sin NEAT?

  • Tag trappen i stedet for elevatoren
  • Cykle på arbejde i stedet for at tage bilen
  • Gå til dine indkøb, vælg evt. et supermarked, der ligger lidt længere væk.
  • Deltag aktivt i legen med dine børn (kravl, spil bold, gyng, mm)
  • Tag en daglig gåtur
  • Walk and talk
  • Mød dine venner til en gåtur eller en anden aktivitet i stedet kaffen på cafeen
  • Lav udstrækningsøvelser, yoga, 3D-flow øvelser, evt. som pauser på arbejdet eller foran fjernsynet
  • Stå op ved skrivebordet i stedet for at sidde ned.
  • Indfør pausegymnastik/gåtur på arbejdet
  • Hvis du er en rigtig dare devil, kan du skille dig af med sofaen 🙂
  • Kun fantasien sætter grænser 🙂

Det kan derfor en god ide at lave et fakta tjek på din NEAT.

Skal din træning også pudses af, så se her, hvad jeg tilbyder pt. indenfor holdtræning, personlig træning og foredrag

God træning og effektiv bevægelse

Hvem er jeg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Hvem er jeg

copy

Rikkes træning er virkelig effektiv! Rikke er en dygtig og engageret træner, der forstår at gøre træningen sjov, men også hård 😊 Rikke får mine bedste anbefalinger...

Mette

Det giver mig energi at komme til træning efter en lang arbejdsdag. Det kan noget at komme ud i alt slags vejr og få brugt kroppen efter en dag på kontoret. Det er tit…

Malene

Efter en dag på kontoret er det altid dejligt at komme til kugler i mosen hvor der altid er frisk luft og godt fællesskab. I det hele taget kan det anbefales at træne udendørs…

Maria