Åndedrættet - din Superpower. Bruger du din superpower rigtigt?

Du starter dit spirende liv som baby med en indånding (og et skrig :-)) og afslutter livet med en udånding. Derimellem trækker du vejret gennemsnitligt 20-30.000 gange i døgnet. På trods af den massive erfaring det giver med alle de repetitioner (din alder x 365 x 20.000!), så er chancerne for at du ikke gør det optimalt, eller måske endda på en måde der medarbejder din sundhed, ret stor.

Prøv engang at registrer, om du lige nu i dette øjeblik, uden at ændre noget,

  1. Trækker vejret gennem munden eller næsen?
  2. om du mærker maven udvide sig på indåndingen?
  3. Om du tager mange små eller færre dybe vejrtrækninger?
  4. Er der pauser i din vejrtrækning?

Jeg kan også spørge om følgende:

  1. Snorker du?
  2. Er du ofte forkølet/bihulebetændelse?
  3. Har du ofte spændinger i kroppen herunder hovedpine/Migræne?
  4. Inflammation, ADHD, ADD, angst, astma, depression, stress, søvnproblemer, koncentrationsbesvær, svimmelhed, fordøjelsesproblemer, vågner tit om natten og skal tisse, mm.

Så vil du virkelig gerne læse videre! 😉

Dit åndedræt påvirker din mentale (og fysiske) sundhed, men omvendt du kan også direkte påvirke din mentale og fysiske sundhed med dit åndedræt.  Dit åndedræt er dit gratis, altid tilstedeværende og lige ved hånden værktøj til at få kontakt til dit nervesystem. Det er den direkte vej til at styre dit kamp flugt system og aktivere dit afslapningssystem, til at styre dit energi niveau, din koncentration, din præstation, kvaliteten af din søvn, din inflammation i kroppen og dit generelle velvære.

Selvom du måske sidder nu og tænker: "Jeg trækker da vejret helt fint, Rikke! Og det har jeg gjort i xx år! Så kom ikke her, Frøken Strange".

Men hør lige......

Vores livsstil i dag gør at mange trækker vejret overfladisk i toppen af lungerne, er kronisk let hyperventilerende, trækker vejret gennem munden, snorker, har søvn apnø, skærm apnø, mm. Og på den måde fastholder os i en konstant tilstand af aktivt sympatisk aktivering (stress tilstand). Du tænker formentlig ikke engang over det. For din vejrtrækning sker automatisk, det er en del af dine standard indstillinger og du har øvet dig i at trække vejret som du gør gennem million vis af repetitioner og gennem din måde at leve på.

Hyperventilation øger iltet i kroppen i en kort periode, for at skabe øget energi og vågenhed. Det kan være nyttigt i situationer hvor opmærksomhed er påkrævet. Det kan også virke præstationsfremmende, og atleter bruger det til at forberede sig mentalt før konkurrence og gøre kroppen klar til kamp.

Men i vores hverdag skal du ikke gå og hyperventilere, da det aktiverer dit kamp-flugt system (din stressrespons), og det er ikke et system du skal være i for længe ad gangen. Det signalerer til din hjerne, at du skal være på vagt for der kan være fare på færde. Når du er i det system i længere tid, bliver din stressrespons overaktivt.

Forbavsende mange bruger også deres mund til at trække vejret igennem i stedet for næsen. Men det er en virkelig dårlig ide.

Ved hyperventilation... og mundvejrtrækning... får du får meget ilt i forhold til det fysiske behov. Samtidig falder koncentrationen af CO2. Men CO2 er vigtig da det skal være til stede i korrekt balance med ilt for at ilten kan transporteres ind i cellerne, hvor det skal bruges. Det er som at have en masse penge på sin konto, men ikke have et hævekort til kontoen.

I de kommende Blogs, kommer jeg nærmere ind på Skærmapnø, Balancen mellem O2 og CO2, Næseåndedrættet, Åndedrætsfrekvens - alle områder der har direkte effekt på dit velbefindende.

Hvem er jeg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Hvem er jeg

copy

Rikkes træning er virkelig effektiv! Rikke er en dygtig og engageret træner, der forstår at gøre træningen sjov, men også hård 😊 Rikke får mine bedste anbefalinger...

Mette

Det giver mig energi at komme til træning efter en lang arbejdsdag. Det kan noget at komme ud i alt slags vejr og få brugt kroppen efter en dag på kontoret. Det er tit…

Malene

Efter en dag på kontoret er det altid dejligt at komme til kugler i mosen hvor der altid er frisk luft og godt fællesskab. I det hele taget kan det anbefales at træne udendørs…

Maria