Av for …..! Hvorfor gør det ondt?

Oplever du ofte eller en gang imellem smerte, stivhed i kroppen, kvalme, køresyge, udmattethed? Måske du er begyndt at få ondt i knæet, når du løber? Eller du bliver køresyg, når du er ude at køre bil. Du oplever måske stivhed i kroppen eller træthed, der gør du helst vælger at holde dig i ro?

Det er din hjerne, der er i gang med beskytte dig!

Din hjernes primære opgave er at holde dig i live. Den er faktisk temmelig ligeglad med hvordan du har det. Hvad mener jeg med det? Din hjerne er mere interesseret i at du overlever de næste 10 min end hvordan dit velbefindende er. Hvis din hjerne vurderer, at den situation du er i, virker truende eller hvis den ikke kan forudsige udfaldet, så har den forskellige outputs, som kan beskytte dig i situationen:
– Smerte
– Træthed
– Stivhed i kroppen
– Kvalme
– Svimmelhed
– Køresyge,
– Etc.

Smerte er et aktionssignal! Et signal fra vores hjerne om at gøre noget anerledes. Det er et forsøg på at beskytte os mod en vurderet fare.

Det betyder ikke, at oplevelsen af smerte ikke er reel, for det er den. Men den er skabt i hjernen og er ikke nødvendigvis et udtryk for at der er en skade i den skulder, der opleves smerte i.

Smerter er nemlig ikke (nødvendigvis) et udtryk for en biomekanisk skade!

Du kan sagtens have en skade, uden at have ondt!

Evolutionsmæssigt fungerer vores hjerne fortsat som den gjorde, da vi løb rundt på savannen og skulle overleve mødet med en tiger.

Vores hjerne modtager input fra vores synsystem, vores balancesystem og fra vores proprioceptiske system (kropsforståelse). Disse systemer kan blive kompromitteret, af forskellige årsager, hvorved de input som hjernen modtager, ikke er helt tydelige. Forestil dig at du bevæger dig rundt i verden og din hjerne modtager uklare signaler fra dit syns system. Her mener jeg ikke bare hvor tydeligt du oplever dit syn er. Dit syn består af 4 kategorier:
1. Perifer opmærksomhed
2. Dybde forståelse
3. Øjenbevægelser
4. Optisk opløsning

Hvis signalerne er uklare er den bedste måde, din hjerne kan beskytte dig på ved at få dig til at gå langsommere eller få dig til at stoppe med at gå. Altså en beskyttelses strategi!

Disse outputs kan blive mere eller mindre kroniske, hvis de ignoreres og der ikke ændres på de inputs, som er årsag til din hjernes vurdering. Ignoreres de (eks. hvis du tager smertestillende piller og fortsætter som du plejer) ændrer du ikke på årsagen (input) til smerten og smerten vil komme igen. Måske et andet sted næste gang.

Hvis der ikke er en skade i det knæ, der gør ondt, kan du så fortsætte med at løbe på det? Ja og nej! Nej, fordi du ikke skal løbe med smerter. Ja, fordi du kan komme til at løbe smertefrit igen. Betyder det at du ikke skal bevæge leddet der gør ondt? Nej! Med målrettet strategi og øvelser, skal din hjerne genlære, at bevæge sig smertefrit. Det kan være, at det er dit balancesystem, der er understimuleret og ved den rette træning for dit balancesystem kan dine knæsmerter reduceres/ elimineres.

Hvis du vil ændre på output, skal du ændre på input, fremfor at behandle på output!

Det kræver en analyse af dig. Det er individuelt, da du er unik i forhold til din hjernes erfaring og evne til at forudsige.

Jeg underviser bla. i 3D-træning, hvor alle 3 sansesystemer aktiveres.

Hvem er jeg

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Hvem er jeg

copy

Rikkes træning er virkelig effektiv! Rikke er en dygtig og engageret træner, der forstår at gøre træningen sjov, men også hård 😊 Rikke får mine bedste anbefalinger...

Mette

Det giver mig energi at komme til træning efter en lang arbejdsdag. Det kan noget at komme ud i alt slags vejr og få brugt kroppen efter en dag på kontoret. Det er tit…

Malene

Efter en dag på kontoret er det altid dejligt at komme til kugler i mosen hvor der altid er frisk luft og godt fællesskab. I det hele taget kan det anbefales at træne udendørs…

Maria