< meta name="facebook-domain-verification" content="dgod8mkesh1blw933azs20pf44iz4" />
No Widgets found in the Sidebar

Kvinders overgangsalder er fortsat lidt et mysterium og der forskes en del på området for tiden.

Blandt andet ved vi at der sker en hel i perioden op til overgangsalderen – den såkaldte perimenopause. Perimenopausen betyder perioden omkring menopausen. Den starter for mange kvinder allerede i 30´erne. For andre er det først i 40´erne eller 50´erne. 

Listen med symptomer er lang, men mange oplever: Brainfog, ledsmerter, hedeture, tørre slimhinder, hjertebanken, åndedrætsbesvær, ængstelighed og depressionslignende følelser, mm. Hvis du så Aftenshowet d. 1. august, så så du måske at Szhirley var gæst og at hun talte om de gener hun oplever pt i perimenopausen. Hun beskriver de nævnte symptomer.

Læge og forfatter Søs Wollesen var også gæst i aftenshowet og forklarede hvorfor det er vi får gener og hvad vi kan gøre. Hendes pointe er, at et af de vigtigste redskaber til at reducere generne er STYRKETRÆNING, fordi det har en balancerende effekt på hormonerne herunder kønshormonerne. Det er netop forskydningen i balancen af kønshormonerne, der er årsag til de gener mange kvinder oplever.  Endvidere anbefaler hun regelmæssighed og balance. Hvilket bl.a. omfatter at man finder en regelmæssighed/vedholdenhed i sin træning.


Der er også et andet tungtvejende argument for at bruge styrketræning til at reducere generne under perimenopausen og menopausen (udover at du bevarer livsvigtig muskelmasse):

For nogle kvinder er hedeture og svedeture i overgangsalderen så generende, at de vælger at blive behandlet med kønshormonet østrogen. Men denne behandling kan muligvis øge risikoen for at få en demenssygdom. Det viser et nyt dansk forskningsprojekt udført af forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet samt Nordsjællands Hospital.” (Fra Cancer.dk)


Hormonbehandling kan hos nogle lindre symptomerne. Et observationsstudie fra 2013 (1) har set på effekten af østrogen behandling på kognition og risiko for alzheimers hos kvinder. Undersøgelsen viser, at hormonbehandlingen kan have både positiv og negativ effekt. Et andet studie fra maj 2023 (2) viser at hormonterapi er positivt associeret med udviklingen af demens og alzheimers. Uagtet om kvinderne tog hormonbehandlingen kontinuerligt eller i opbrudte perioder. Undersøgelserne underbygger, at evt. behandling med hormonterapi bør være individuel, da parametre som genotype, kardiovaskulær tilstand, hvornår behandlingen startes, dosis, formulering og hvor lang tid man skal tage det, kan have indflydelse på om man opnår en positiv effekt eller om det øger risikoen for demens og Alzheimers. Behandlingstilbud til kvinder skal derfor ikke være one-size fits all, for det er den ikke – hverken indenfor træning eller indenfor evt. hormonbehandling.

Men den gode “nyhed” er, at der også findes et redskab mod kognitiv nedgang, som er uden bivirkninger 😃

Der forskes stadig en del på området, men forskerne er enige om at:

Den bedste måde du kan balancere dine hormoner OG bevare din hjernesundhed, helt uden bivirkninger, er tadahhh: TRÆNING.


 Hvilken type træning virker så bedst ?

– Kredsløbstræning ser ud til at reducere hedeture.

– Styrketræning reducerer både hyppighed og intensiteten af hedeturene.

– Yoga ser ikke ud til at reducere hedeture.

Og hvis du samtidig laver lidt klog træning, så sparer du både tid og maksimerer effekten.

Det kan kettlebell træning, når man både udfordrer power, styrke, motorisk og mobilitet.

Lyder det uoverkommeligt? Det forstår jeg godt, for der findes så mange tilbud derude på det store net.  Men bare rolig, jeg har din ryg 😊

Det er lige præcis DET her jeg gør og hjælper mine klienter i gang med 😃


Hvis du vil forebygge eller reducere dine gener, vil opleve frihed i din krop og reducere begrænsninger, øge din livskvalitet – menopause eller ej – så smid mig en mail her, hvor du beskriver hvad dine drømme er. Så kontakter jeg dig efterfølgende med henblik på en uforpligtende samtale (ca. 30 min).


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.