< meta name="facebook-domain-verification" content="dgod8mkesh1blw933azs20pf44iz4" />
No Widgets found in the Sidebar

Kan du huske da du var barn og fuldstændig kunne forsvinde fra omverdenen, fordi du var i gang med at lege? Du glemte tid og sted, fordi du var så optaget af legen, fordi den fyldte dig med glæde, sjov, ro og fordybelse? Det var helt magisk! Jeg kan blandt andet huske, at jeg elskede at binde blomsterkranse. Jeg kunne sidde på græsplænen imellem mælkebøtterne i timevis og binde blomterkranse. Jeg havde også en leg, der gik ud på at sortere stenene på vores (meget) store gårdsplads. Jeg sad i hug og smed de hvide til højre og de farvede til venstre. Jeg kunne gøre det i timevis. Og jeg elskede det!

Alt du skal vide om dit barns trampolin - ALT.dk

Leg er ret grundliggende – både for mennesker (og dyr). Børn begynder at lege meget tidligt for at forstå hvordan kroppen fungerer. De putter ting i munden, spytter det ud, de rokker frem og tilbage, kravler, ruller rundt, prutter og pludrer. Bevægelse er helt grundlæggende, også i leg. Bevægelsesleg fremmer indlæring, nytænkning, fleksibilitet, kreativitet og balance. Vi bruger vores hjerne til bevægelse. Hvis vi ikke bevægede os, havde vi basalt set ikke brug for hjernen!

“Hvis vi holder op med at lege, lider vi samme skæbne som alle dyr, der vokser fra at lege. Vores adfærd bliver fastlåst. Vi er ikke interesserede i nye og anerledes ting. Vi finder færre muligheder for at nyde verden omkring os.” Citat Stuart Brown

Søpungen

Søpungen har i larvestadiet en primitiv rygrad og et ganglie, der fungerer som en lille hjerne. Den bruger sin hjerne til at bevæge sig rundt, når den søger efter føde og bevæger sig væk fra farer. Når søpungen er udvokset, sætter den sig fast på en sten. Nu har den ikke behov for at bevæge sig rundt længere og har derfor ikke brug for sin hjerne. Den begynder at spise sin hjerne! Den er blevet havets sofa kartoffel!

Undine > Species

Historien om søpungen er ganske sand, og et ekesmpel på, at det vi ikke bruger, sygner hen.

“Når vi holder op med at lege, holder vi op med at udvikle os, og når det sker, sætter entropiens lov ind. Og alting falder fra hinanden. Til sidst lider vi samme skæbne som søpungen og bliver vegetative og sidder passivt på samme sted uden at deltage i verden omrking os; Vi bliver mere plante en dyr. Når vi holder op med at lege, begynder vi at dø”.  Citat Stuart Brown

Husker du at lege?

Hvad mener jeg egentlig, når jeg taler om “leg”?

Leg er kendetagnet ved:

  • Umiddelbar formålsløst
  • Frivillig
  • Naturlig tiltrækningskraft
  • Tidløs tilstand
  • Muligheder for improvisation
  • Lyst til at fortsætte
  • Formindsket selvbevidsthed

Som da jeg sad og sorterede sten. Jeg var ligeglad med, om det havde et formål (mine forældre ville nok sige at det var formålsløst :-)), jeg var ligeglad med hvad andre tænkte, jeg glemte tid og sted, jeg kunne fortsætte i timer, jeg kunne improvisere (sortere i flere fraktioner :-))…

Leg har en afgørende betydning for børns indlæring, men det samme gør sig gældende for os voksne. Leg er med til at holde vores hjerne skarp. Vi må ikke holde op med at lege som voksne.

Leg dig skarp

Er der leg i dit liv nu? Laver du ting, der er ummidelbar formålsløse, som gør dig glad og får dig til at glemme tid og sted?

Hvordan får jeg leg ind i min hverdag? Nu er jeg så heldig at beskæftige mig med bevægelse :-). Jeg sørger for at der er leg involveret i min træning. Træning skal også være sjovt og noget man har lyst til at lave (det meste af tiden). Ja, der må også gerne være et mål med træningen, men jeg oplever på mig selv og på andre, at leg gør det hele lidt sjovere. Og der er en masse træning i leg. For hos mange voksne mennesker er bevægelsesleg, noget der skal genindlæres. Det er undervejs i udviklingen fra barn til voksen, en af de “muskler” der er blevet glemt.

Så min opfordring er: Rejs dig og bevæg dig, leg, vær nysgerrig, stimuler dine sanser! Rejs dig fra din sten og kræv din hjerne tilbage! 🙂