< meta name="facebook-domain-verification" content="dgod8mkesh1blw933azs20pf44iz4" />
No Widgets found in the Sidebar

Vi har alle oplevet smerte på en eller anden måde på et eller andet tidspunkt i vores liv. Hver gang vi oplevet smerte har vi et kæmpe behov for at vide: Hvad det skyldes, hvad der har forårsaget smerten og hvordan jeg komme af med den. I sidste tilfælde tager vi ofte smertestillende piller, for at dæmpe ubehaget ved smerteoplevelsen. Vi leder ofte efter ÅRSAGEN til smerten i den biomedicinske model, for det er den vi er vokset op med og som vi ofte møder hos lægen. Har du ondt i skulderen, så ser vi nærmere på skulderen.

Smerte er bare meget mere kompleks end som så. Smerteforskning peger i dag på den biopsykosociale model, at smerte er multifaktorelt. Den beskriver at oplevelsen af smerte er påvirket af psykologiske, miljømæssige og sociale faktorer. Endvidere kan du opleve smerte, selvom du ikke har en biomekanisk skade!

Det er også vigtigt at forstå, at smerte opstår i din hjerne. Forstået på den måde, at det er din hjerne der “beslutter” om du skal opleve smerte. Og det gør den ud fra en, her meget forenklet, neurologisk model, men i korte træk, er det det der sker. Hjernen modtager signaler fra receptorer i hele din krop hele tiden. Alle disse signaler foretager hjernen en vurdering af og beslutter hvad der skal ske og det resulterer i et output. Hjernens tolkning af input og kvaliteten af de input hjernen modtager, er bestemmende for kvaliteten af output og om du f.eks. oplever smerte.

IASP – International Association for the study of pain – har for første gang siden 1979 ændret definitionen på smerte i 2020. Nu lyder definitionen på smerte:

“An unpleasant sensory and emotional experience associated with, or resembling that associated with, actual or potential tissue damage,”/1/ Det er udpenslet i følgende bullets:

  • Smerte er altid en personlig oplevelse der påvirkes i varienrende grad af biologiske, psykologiske og sociale faktorer.
  • Smerte og nocieption er forskellige fænomener. Aktivitet i sensoriske neuroner er ikke ensbetydende med smerter.
  • Individer lærer om fænomenet smerte igennem oplevelser i livet.
  • En persons beskrivelse af en smerteoplevelse skal respekteres.
  • Selvom smerte normalt er med at adfærsregulere/tilpasse vore adfærd, kan det have negative virkninger på funktion, socialt og psykologisk velvære.
  • Verbal beskrivelse er kun en af flere måder at udtrykke smerte. Manglende evne til at kommunikere betyder ikke at et menneske eller et ikke-menneske (dyr) ikke oplever smerte./2/

Smerte er en multidimensional oplevelse. Smerte et signal om ændrig af adfærd, et kommunikationsredskab og din hjernes mest effektive aktionssignal.

Det er derfor kun en meget lille og utilstrækkelig del af historien, når vi leder efter ÉN årsag til hvorfor en person har smerter. Vi bliver nødt til at se på hele historien, påden samlede systemisk belastning – og ja, det betyder også at vi skal se på hele mennesket, deres historie og undersøge hvorvidt de input hjerne modtager har høj kvalitet og hvordan hjerne tolker dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.